A máme pro vás další tip na sladkou sobotní snídani! Hlavní ingrediencí tentokrát není ovoce ani zelenina. Je to mák! No řekněte, který Čech by ho neměl rád.
Suroviny:
☑️ 50 g rozpuštěného másla
☑️ 50 g cukru
☑️ 1 vejce
☑️ 200 g mletého máku
☑️ 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
☑️ 170 g polohrubé mouky
☑️ 250 ml mléka
☑️ citronová kůra
Postup:
Utřete máslo s cukrem. Přidejte vejce, mák a zbytek ingrediencí.
Dejte do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.
Pečte na 170°C po dobu 40 min.
Jak recept vylepšit? Nuže, cukr můžete nahradit jedním velkým banánem, který makovku osladí stejně dobře jako ten cukr, avšak jí dodá také vitaminy, minerální látky a vlákninu. Máte-li celiakii, pšeničnou mouku nahraďte kokosovou (aby vám hmota lépe držela pohromadě, můžete přidat ještě 1 vejce. A i když se vám zdá, že to nepomohlo, nebojte, dejte to péct.). A formu vysypte kokosovou moukou nebo strouhaným kokosem.
I pokud celiakii nemáte, rozhodně to vyzkoušejte, kokos s mákem a banánem je výborná, no zkrátka fajnšmekr-kombinace.
A pokud byste chtěli poradit s Vaším stravováním, určitě se na nás neváhejte obrátit, rádi Vám poradíme.