Blog

RECEPT: Makovka

 

A máme pro vás další tip na sladkou sobotní snídani! Hlavní ingrediencí tentokrát není ovoce ani zelenina. Je to mák! No řekněte, který Čech by ho neměl rád.

 

Suroviny:

☑️ 50 g rozpuštěného másla

☑️ 50 g cukru

☑️ 1 vejce

☑️ 200 g mletého máku

☑️ 1 lžička kypřícího prášku do pečiva

☑️ 170 g polohrubé mouky

☑️ 250 ml mléka

☑️ citronová kůra

 

Postup:

Utřete máslo s cukrem. Přidejte vejce, mák a zbytek ingrediencí.

Dejte do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.

Pečte na 170°C po dobu 40 min.

 

Jak recept vylepšit? Nuže, cukr můžete nahradit jedním velkým banánem, který makovku osladí stejně dobře jako ten cukr, avšak jí dodá také vitaminy, minerální látky a vlákninu. Máte-li celiakii, pšeničnou mouku nahraďte kokosovou (aby vám hmota lépe držela pohromadě, můžete přidat ještě 1 vejce. A i když se vám zdá, že to nepomohlo, nebojte, dejte to péct.). A formu vysypte kokosovou moukou nebo strouhaným kokosem.

I pokud celiakii nemáte, rozhodně to vyzkoušejte, kokos s mákem a banánem je výborná, no zkrátka fajnšmekr-kombinace.

 

A pokud byste chtěli poradit s Vaším stravováním, určitě se na nás neváhejte obrátit, rádi Vám poradíme.