Blog

Novoroční předsevzetí

 

Předsevzetí na začátku nového roku, plánování velkých životních změn – kdo by to neznal. Takže… více než půlku ledna máme za sebou, a my se Vás ptáme: „Stále pracujete na svém předsevzetí?”.

Pokud jste již na své cíle zapomněli nebo se vám nedaří k nim najít cestu, přečtěte si následující článek, možná jste své síly přecenili nebo naopak na něco zapomněli.

 


 

Změna životního stylu

Jaké jsou časté chyby při stanovení si změny životního stylu? Proč motivace nevydrží? Jak to udělat tentokrát jinak? Rádi vám poradíme:

Je-li Vaším cíle zhubnout, mít 5 kg dolů za měsíc nemusí být snadné, ba dokonce reálné. Stejně tak, pokud jste se rozhodli pravidelně cvičit – běhat každý den – to nelze vydržet dlouho, tělo se unaví, počasí nemusí být vždy přítelem, nebo se Vám vaše pracovní doba protáhne. Navíc, baví Vás vůbec běhat?

 

Stanovte si reálný cíl, neočekávejte velké výsledky za krátkou dobu a nevytvářejte na sebe příliš velký nátlak. A protože i cesta k vašemu cíli by měla být příjemná, nechejte si poradit od skutečných odborníků než od strýčka Google. Výživový odborník Vám pomůže nastavit stravu podle Vašich potřeb a preferencí. Co se týče pohybu, navštívit fyzioterapeuta a nechat si zhodnotit, která pohybová aktivita je pro Vás ideální, a která být naopak nemusí, může být velmi užitečné. Ale jednu radu Vám dáme už teď, pokud jste léta necvičili, začněte pozvolna a vyberte si takový pohyb, co Vás baví. A mějte na paměti, že každý pohyb se počítá – každý schod namísto výtahu se počítá, každý ušlý metr k další tramvajové zastávce se počítá.

 

Jděte s tím ven. Řekněte o svém plánu lidem ve Vašem okolí, kteří Vám můžou poskytnout podporu, a to zejména v dobách, kdy bude Vaše motivace upadat. Možná získáte i spolubojovníky, a můžete se podporovat a motivovat vzájemně.

 

V neposlední řadě je dobré mít plán a být připravený, protože připraveného nic nezaskočí. Nekupujte potraviny, kterým nejste schopni odolat a máte tendence se jich přejídat. Přepadne-li Vás nečekaně hlad, mějte po ruce čerstvé ovoce, zeleninu nebo mléčný výrobek. Je to rozhodně zdravější řešení, než přepadnout potravinový automat plný sladkostí. Naplánujte si program na následující týden již v neděli večer, zkontrolujte a prohledněte si předpověď počasí a diář schůzek, ať víte, kdy budete cvičit.

 

Rádi Vám s Vaší změnou životního stylu pomůžeme. Nabízíme mimojiné i online coaching, který rozhodně pomůže v případě, kdy nemáte dostatek času, ale cítíte, že ztrácíte motivaci. Objednat se můžete zde.