Blog

Chřipková epidemie je tady. Jak se chránit a léčit?

Už je to opět tady. To nepříjemné období chřipek, které by většina z nás nejraději přečkala v teple domova se šálkem horkého čaje a dobrou knihou, popř. filmem. Sychravé počasí k delšímu pobytu venku, natož pak k venkovním sportovním aktivitám, zrovna nevyzývá. Protože je v dnešní době finančně výhodnější nemoci přecházet než léčit, zhruba každý třetí kolega v práci pokašlává a do koše odhazuje jeden použitý kapesníček za druhým. O městské hromadné dopravě ani nemluvě.

Na chřipku tak lze narazit na každém kroku. Ročně se v České republice chřipkou nakazí přibližně 5 % dospělých a 20 % dětí. Nejen že tato nemoc dokáže člověka vyřadit z provozu na několik dní, ale může být i smrtící. Každoročně je v České republice zaznamenáno více než 1 000 úmrtí na komplikace spojené s chřipkou. I přes to je chřipka populací vnímána jako vcelku běžné onemocnění, které lze snadno přechodit.

 

Neradno podceňovat

Podceňovat nemoc, která má ročně na svědomí stovky až tisíce lidských životů, nemusí být nejlepší nápad. Chřipka je virové onemocnění, které napadá horní i dolní cesty dýchací, je provázeno horečkou, bolestmi hlavy, kloubů a svalů. Příznaky této nemoci odezní po jednom až dvou týdnech při nekomplikovaném průběhu. K nejzávažnějším komplikacím patří zápal plic a postižení srdce.

 

Nachlazení není chřipka

Lidé často tvrdí, že mají chřipku a hrdinně ji přecházejí. Ve skutečnosti ale přecházejí pouhé nachlazení, které má podobné, leč méně infekční, příznaky jako chřipka. Na nachlazení se ale neumírá. Přecházení chřipky má za následek obávané rozšíření infekce na další orgány, což se projevuje jako zápal plic nebo postižení mozkové tkáně (chřipková encefalitida). Výskyt těchto stavů není příliš častý, nicméně jsou velkým ohrožením života člověka.

 

Pozor na lidi i na předměty

Inkubační doba chřipky je nejčastěji jeden až dva dny. Mezi nejběžnější způsoby nakažení patří blízký kontakt s nemocným. Nakazit se lze podáním ruky i prostřednictví kontaminovaných předmětů, např. sluchátek, skleniček, držadel v MHD, apod. Nicméně hlavní forma přenosu je kapénková infekce, tedy vdechnutí. Hrozba nákazy číhá opravdu na každém kroku, virus chřipky totiž přezívá v kontaminovaném prostředí až 14 dní.

V období chřipkové epidemie je nutné dbát zvýšeného důrazu na hygienu, pečlivě si mýt ruce vodou a mýdlem a nemnout si příliš často obličej a oči. Stejně tak zvýšené ohleduplnosti musejí dbát již nemocní jedinci, kteří by měli omezit kontakt se zdravými a nešířit onemocnění dál, kašlat a kýchat nejlépe do kapesníku a použité kapesníky okamžitě likvidovat, omezit objímání, líbání a podávání rukou zdravým lidem.

 

Má význam očkování?

Samozřejmě a velký. Navzdory všem pochybnostem a kritikům, je očkování proti chřipce nejúčinnější formou ochrany proti tomuto onemocnění. Důležité je uvědomit si, že není ochranou proti dalším respiračním virům. S očkováním nebo bez, pravděpodobnost nákazy běžným nachlazením je úplně stejná. Nachlazení ale není chřipka. Není tedy na místě tvrdit, že očkování nefunguje. Očkovaný není chráněný proti nachlazení, ale proti tolik nebezpečným komplikacím chřipky, mezi které patří zápal plic a infekční postižení srdce.

Očkování proti chřipce rozhodně doporučujeme nejen všem starším pacientům, u kterých může chřipka znamenat i smrtelnou komplikaci, ale i mladším a zdravým jedincům. Zdravotní pojišťovny hradí toto očkování svým klientům ve věku nad 65 let případně mladším se zdravotním postižením (plicní, kardiální nemoci, imunokompromitovaní jedinci atd.).

Očkování je efektivní provádět před vypuknutím chřipkové epidemie, nejčastěji se tak očkuje v podzimních měsících. Ochrana očkováním je zajištěna na jednu sezónu, další rok je nutné provést přeočkování aktuálně připravenou vakcínou proti epidemickému kmeni.

 

Chřipku s klasickým nekomplikovaným průběhem lze zvládnout vyléčit doma bez návštěvy lékaře. Pokud bude nemocný dodržovat základní rady, zůstane doma a bude se opravdu léčit, měl by se chřipky zbavit za zhruba týden. Po odeznění nemoci není dobré okamžitě sportovat a vystavovat stále oslabený organismus podmínkám pro rozvoj jiného infekčního onemocnění. Co tedy v případě chřipky dělat, abyste si byli schopni pomoci sami?

 

Klid na lůžku a hodně se potit

Jako zcela základní krok léčby chřipky je klid na lůžku. Pro značnou většinu dnešní uspěchané pracující populace je ovšem představa několika dní nebo až týdnů strávených v posteli nepřijatelná. Svoji přítomnost na pracovišti je ale potřeba důkladně zvážit a brát v úvahu nejen následky přecházení této nemoci, ale také zdraví ostatních.

Tělu prospěje, pokud nemocný ulehne do peřin, bude spát a potit se. Horečka je totiž obranným mechanismem organismu proti virům. Pokud má člověk skutečně chřipku, bude mu nejspíš tak špatně, že se z postele nebude moci ani pohnout. Vylehávání v posteli je vhodné doplnit léky na snížení horečky (antipyretika) a bolesti (analgetika).

 

Zvýšený příjem tekutin

V případě nakažení organismu chřipkou se doporučuje dostatečně pít a doplňovat tekutiny. Dostatečným pitným režimem lze předejít komplikacím chřipky spojeným s nedostatkem tekutin. V důsledku horečky a pocení může dojít k dehydrataci organismu, svalovým křečím a poškození ledvin. Proto je zvýšený příjem tekutin a minerálů tak nutný. Vhodné jsou ovocné džusy, šťávy z čerstvého ovoce a zázvorový čaj. Tekutiny by měly být doplňovány v malých dávkách pravidelně v průběhu celého dne, tak aby nemocný za den vypil dva i více litrů tekutin.

 

Pestrá strava

Chřipku většinou provází nechutenství k jídlu. Na pravidelnou stravu se ale nesmí zapomínat. I přes nechuť k jídlu je důležité držením hladovky organismus ještě více neoslabovat. Ve stravě je nutné dbát na zvýšený příjem vitaminu C. Jídelníček při chřipce by měl doplnit živiny, které při boji s virem organismus spotřebovává a nejlépe ve snadno stravitelné formě.

Ideální jídelníček by měl obsahovat hodně čerstvého ovoce a zeleniny, vhodné jsou zeleninové a masové vývary, neocenitelné antibakteriální účinky má česnek, cibule a zázvor. Pro kýžený přínos nesmí být ovoce a zelenina tepelně upravena, aby ze stravy nevyprchal vitamin C.

 

 

Chřipka je nenápadný, ale záludný nepřítel. Určitě není radno tento virus podceňovat, a pokud jste nezvolili cestu ochrany pomocí očkování (což rozhodně doporučujeme), je v období zvýšeného výskytu tohoto onemocnění vhodné dbát zvýšené hygieny a dělat vše pro silný organismus, který je proti nemocem nejlepší ochranou.