RECEPT: Týden červené řepy
Jeden z posledních týdnů našich snídaní pro klienty bylo na téma červená řepa. V jednom z předchozích receptů jsme Vás již naučili výbornou, ale hlavně jednoduchou pomazánku z červené řepy. A teď tu pro vás máme další recepty 🙂
Palačinky z červené řepy
Ingredience:
☑️ půl hrnku hrnku pyré z červené řepy
☑️ 1,5 hrnku mléka
☑️ 1 hrnek hladké mouky
☑️ 2 vejce
☑️ třetina čaj. lžičky kypřícího prášku
☑️ špetka soli
Příprava těsta na palačinky:
Červenou řepu vařte doměkka nebo si ji rovnou kupte v předvařeném stavu. Uvařenou/předvařenou řepu rozmixujte do hladkého pyré. Přidejte ostatní suroviny a vše promíchejte do hladké hmoty.
Červené řepáčky alias bramboráčky
Ingredience:
☑️ 500 g syrové červené řepy (nutno uvařit) nebo koupit předvařenou
☑️ 2–3 vejce
☑️ půl hrnku až hrnek mouky
☑️ 2 stroužky česneku
☑️ sůl, pepř, majoránka
☑️ můžete přidat hrnek a půl nastrouhané syrové mrkve
Příprava:
Již uvařenou a oloupanou červenou řepu můžete nastrouhat nebo rozmixovat v hladké pyré. Poté přidejte všechny výše uvedené suroviny. Dochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem dle chuti. Můžete do těsta přidat i nastrouhanou syrovou mrkev nebo petržel. Pokud z těsta vyvstane šťáva (z červené řepy), slijte ji. Stejně tak můžete do těsta přidat 2 balení Cottage sýru nebo si je ponechejte až k servírování. Řepáčky byly připravovány na pánvi určené na lívance.
Salát z červené čepy
Ingredience:
☑️ 500 g syrové červené řepy (nutno uvařit) nebo koupit předvařenou –> uvařenou a oloupanou červenou řepu nastrouhejte.
Poté přidejte:
☑️ zakysanou smetanu nebo 2 balení Cottage sýru
A na dochucení:
☑️ sůl, pepř, olivy, jarní cibulka nebo pórek
Jak podávat:
Salát můžete podávat s vařenou pohankou, kroupy či pečivem. Naše nutriční terapeutka zvolila pohanku, kterou promíchala s tuňákem a dochutila olivovým olejem a jarní cibulkou. Salát z červené řepy smíchala pouze se zakysanou smetanou.
Nezapomeňte nám dát vědět, jak vám chutnalo 🙂