Odborná poradna

Pokud máte dotaz týkající se odborné medicínské problematiky nebo máte lékařské nálezy, kterým ne zcela rozumíte a rádi byste znali náš komentář, můžete nám poslat k zodpovězení či srovnání jako druhý názor ke stávajícímu postupu. Pokud svým obsahem bude odpovídat odbornému profilu našeho pracoviště, rádi Vám na něj odpovíme příp. se pokusíme doporučit, kam se můžete obrátit.


Nový dotaz do Poradny

* = povinný údaj
Jméno: *
Email: * (na tuto adresu Vám přijde odpověď)
Dotaz: *
Příloha:
(maximální velikost přílohy: 32 MB
podporované typy příloh: jpg, jpeg, png, gif, pdf, doc, docx, xls, xlsx, odt, odf)
Opište text z obrázku: *
Kontrolní obrázek



Odpovědi na zaslané dotazy




  • Archiv dotazů

    +
    • Dobrý den. Mám dotaz: byl jsem na vyšetření na hemeroidy a zjistili mi po rektoskopii hemeroidy třetího stupně. Mám jít na chirurgický zákrok. Uvažuji, že bych se objednal k vašim specialistům. Bylo by nutné další vyšetření komplet znovu nebo by vám stačily lékařské zprávy které již mám? Bylo by možné zákrok provést případně na vaší klinice? Děkuji
      • Dobrý den,

        naše pracoviště je výhradně ambulantním zařízením, které nemá k dispozici zázemí pro operační postupy. Pacienty, kteří vyžadují chirurgické řešení předáváme na pracoviště s potřebným vybavením.

        Z tohoto důvodu Vám nemůžeme nabídnout potřebnou péči, využijte pracoviště doporučené v rámci  vyšetření, které jste absolvoval.

        Zdravím

        Prim. MUDr. Michal Zavadil
    • Dobrý den, manželce byl ultrazvukem a na mamografu objeven nález na prsu, následně se má dostavit na odběr vzorku pro histologické vyšetření. Mám dotaz, zda lze paralelně i na Vašem pracovišti provést toto vyšetření s odběrem vzorku a udělat histologické vyšetření a jaká je potřebná doba do vydání zprávy. Děkuji
      • Dobrý den,

        naše pracoviště neprovádí invazivní výkony tohoto typu, případné UZV nálezy, které nacházíme, předáváme k dořešení na pracoviště specializovaná na mammologickou problematiku. Paralelní vyšetření u nás možné není (nejen z tohoto důvodu, ani provádět dvojí bioppsii na 2 pracovištích nepovažuji za vhodné)

        Zdravím

        Prim. MUDr. Michal Zavadil
    • Dobrý den, obracím se na Vás se žádostí o objednání vyšetření mého otce. Otcovi je 64 let, je 10 let po operaci aortální chlopně, užívá pravidelně warfarin. Nyní má střevní obtíže, bolesti až křeče břicha, neustále nutkání na stolici, při stolici krvácení. Absolvoval endoskopické vyšetření při kterém mu byly objeveny 2 pendulující polypy o prům. hlavičky 15mm v délce 30 a 25 cm od anu. Chtěla bych se zeptat, jestli by bylo možné u Vás otce objednat na zákrok při kterém by mu byly polypy odstraněny. Otec se zkoušel objednat v nemocnici sám, ale všude jsou dlouhé čekací doby cca 2-4 měsíce a jelikož jeho stav je akutní, potřeboval by operaci dříve. Pokud by u Vás zákrok nemohl být proveden, můžete mi, prosím, doporučit na které zdravotní pracoviště se mám obrátit? Děkuji
      • Dobrý den,

        v daném případě je ambulantní provedení na našem pracovišti sice možné, je však nutné (vzhledem k riziku krvácení u antikoagulačně zajištěného pacienta) zajistit krátkodobou hospitalizaci po výkonu (řádově cca 2 dny) pro případ krvácivých komplikací. Naším spolupracujícím partnerem je pro tyto případy brněnská úrazová nemocnice.

        Před výkonem je nutné převedení z warfarinu na injekční antikoagulaci (nízkomolekulární heparin - LMWH) - toto zajišťuje praktický lékař nebo ošetřující internista, kardiolog…

        Obvykle pracoviště, které provádí kolonoskopické vyšetření (to již provedeno bylo) zabezpečuje i odstranění případných polypů - nevíte, proč tomu tak v případě Vašeho otce není?

        Znáte zdravotní pojišťovnu Vašeho tatínka? Pokud je pojištěn u VZP (111) - tato pojišťovna uvedené vyšetření na našem pracovišti nehradí, můžete se v tom případě obrátit přímo na VZP s požadavkem na zajištění odborného pracoviště. Vyhláška ukládá zajistit termín pro uvedené vyšetření max. do 1 měsíce a zdr. pojišťovna je povinna zajistit pracoviště, které v uvedené lhůtě vyšetření provede.

        Pokud je pojištěn u jiné ZP než u VZP, je toto vyšetření hrazené zdravotním pojištěním.

        Snad jsou tyto informace pro tento okamžik dostačující.

        Zdravím

        Prim. MUDr. Michal Zavadil

    • Dobrý den, Jsem 12 let po totálním odstranění ŠŽ pro GB tyreotoxikózu. užívala jsem pořád Euthyrox 100. V lednu 2014 jsem měla prý hodnoty, které odpovídali předávkování, proto mi byl snížen Euthyrox na 75 mikrogramů ráno. Již asi měsíc mám opravdu velké problémy se suchou kůží na obličeji i rukou, suché mám i vlasy. K tomu občas chrapot a únava + bušení srdce v noci. Nyní po kontrolním odběru zjištěno TSH 4,986 a FT4 11,4 Takže jsem prý zase pro změnu poddávkovaná. Takže mám brát 3x týdně 75 a 4 x týdně 100 Ultrazvuk mi nedělali, prý není potřeba, když jsem po odstranění ŠŽ... Moc prosím o názor ke stávajícímu postupu. A za jak dlouho se hodnoty upraví?
      • Dobrý den,

         

        Myslím si, že postup je správný. K různým drobným výkyvům hormonálních hladin dochází poměrně často z různých vnějších či vnitřních příčin ( jako např. stres, akutní infekční onemocnění, atd.) a potom chvilku trvá než se je podaří srovnat.  A odeznívání  příznaků či fyzických projevů  hypo či hyperfunkce se může za laboratorní normalizací i o několik týdnů zpožďovat.

        Užívejte tedy Euthyrox v dávkách, jak Vám bylo doporučeno, neexperimentujte s  žádnými velkými výkyvy v dávkování, dodržujte pravidelnou životosprávu s  dostatkem relaxace a mějte trpělivost.

         

        Zdravím a přeji pěkný den

         

        MUDr. Jana Grycová
    • Dobry den, chtel bych poprosit o radu ohledne lecby boreliozy. Letos na prelomu zari / rijna se mi na noze udelal velky flek po kousnuti hmyzem. Bohuzel dany hmyz jsem nikde nepozoroval, jen kratke prudke stipnuti. Kozni doktorka mi nasadila Doxybene 100mg 2x denne po dobu 10 dnu. Po nekolika dnech cerveny flek zmizel. Po te jsem si nechal udelat krevni testy a ty vysly co se tyce boreliozy pozitivni. Prakticka doktorka mi tedy opet nasadila Doxybene, tentokrat 200mg 1x denne na 21 dni. Chtel bych se zeptat co muzu udelat pro zvyseni sance na vyleceni a zda nasazeni vyse uvedenych antibiotik je spravne a ma sanci na uspech. Dekuji
      • Dobrý den,

        Ano, souhlasím s Vaší paní doktorkou, léčba je správná.

        S pozdravem

        Jana Grycová

    • Byl jsem obeslán dopisem s pozváním k vyšetření tlustého střeva – kolonoskopie. Když se však chci objednat k tomuto vyšetření, nejbližší termín je 8 týdnů, i když jsem obtelefonoval více pracovišť. U vás mi řekli, že máte termín mnohem dříve, ale protože jsem pojištěn u VZP, tak že bych si to musel zaplatit sám. Celý život jsem si platil zdravotní pojištění a proč k čemu mi to je, když po dlouhé době potřebuji lékaře???
      • Dobrý den,

        bohužel máte pravdu, objednací lhůty jsou na většině pracovišť v našem regionu delší než vyhláškou stanovené4 týdny. Proč VZP toto vyšetření nechce našemu pracovišti hradit je spíše dotaz na místní pobočku VZP, nikoliv na nás. My jsme coby Ministerstvem zdravotnictví akreditované pracoviště připraveni pojištěnce VZP kvalitně ošetřit a uzavřít s VZP Smlouvu o úhradě péče, vůle k uzavření této smlouvy však ze strany VZP chybí. Obraťte se s Vaším dotazem na brněnskou pobočku VZP a trvejte na zajištění vyšetření ve lhůtě max. do 4 týdnů, jak stanovuje platná Vyhláška Ministerstva zdravotnictví.

        dr. Michal Zavadil
    • Dobrý den, měla bych dotaz ohledně lymské boreliózy. Před týdnem jsem odstranila svému skoro ročnímu miminku zakousnuté klíště. Bylo zakousnuté minimálně 6 hodin. Klíště jsem zaslala do laboratoře k analýze. Test byl pozitivní na Borrelia burgdorferi. S analýzou mi přišla interpretace výsledku testu: „Vzhledem k vysokému množství zachycené DNA je vyšší pravděpodobnost, že došlo k přenosu infekce na pacienta, zvláště bylo-li klíště přisáté delší dobu (několik hodin a více). Doporučujeme provést profylaxi vhodným ATB nejméně po dobu 5 dní.“

      Další den jsem byla u pediatra a ten antibiotika nechtěl nasadit jen na základě toho, že klíště bylo infikované boreliózou. Antibiotika se prý nasazují až poté, co se projeví nějaké příznaky (např. flek v místě, odkud bylo klíště odstraněno). Avšak dočetla jsem se, že velké procento nákaz boreliózou je bezpříznakových. Syn se tedy mohl nakazit, ale nelze to poznat, jelikož nemusí mít viditelné příznaky. Bylo mi řečeno, že testy na přítomnost protilátek nyní nemá smysl dělat, že se z nich nyní nic nepozná, že se provedou až za 6 týdnů. Dočetla jsem se, že protilátky třídy IgM se tvoří nejdříve ve 3. až 5. týdnu infekce a že patogen lze léčbou eliminovat jen měsíc po infikování. Obávám se tak, že když budou testy provedeny až po 6 týdnech a budou-li protilátky přítomny, tak to už nepůjde přeléčit.

      Lze nákaze předejít preventivním nasazením antibiotik? Je nasazení antibiotik ihned po kousnutí klíštětem účinné nebo nemá smysl antibiotika nasazovat do té doby, než se v krvi nezjistí protilátky? Jaké testy může pediatr provést a kdy, aby byla jistota, že se nakazil či ne? Zjistí se protilátky v krvi po 6 týdnech se 100% jistotou? Která z metod Elisa, Western blot, přímé metody hledání DNA borrelií v krvi nebo hledání samotné borrelie pod mikroskopem je neúčinnější? Pokud by byli protilátky po 6 týdnech negativní, je to 100% jistota, že se syn nenakazil? Pokud bychom nenasadili antibiotika preventivně, ale až po 6 týdnech, lze v této fázi nemoc antibiotiky přeléčit? Kdy nejpozději se musí s léčbou začít, aby byla 100%?

      • Dobrý den, naše pracoviště nedisponuje pediatrem, odpověď je spíše obecného charakteru k dané problematice.

        Vyšetření klíšťat na přítomnost patogenů (v daném případě borrelií) nabízí řada dodavatelů, setů i laboratoří. Když jsme vyhodnocovali nabídku provádět příp. si nechat provádět vyšetření klíštěte, řešili jsme problém, jak se postavit k průkazu přítomnosti patogenu v klíštěti a nakolik je nutné či vhodné zahájit terapeutické kroky v pozitivním případě – nemocným totiž není pacient, „nemocným“ je klíště.

        Vyžádali jsme si doporučený postup pro takový případ, nicméně žádný z dodavatelů technologie či služby nebyl schopen doporučený, lékařsky podložený postup dodat – závazné doporučení totiž není k dispozici. Z tohoto důvodu jsme uvedenou metodiku nezavedli ani ji nevyužíváme dodavatelsky – pokud není jasně daná interpretace nálezu, nemá vyšetření jasný přínos (negativní snad ano, ale pozitivní neznamená automaticky přenos infekce).

        Po konzultaci s naší laboratoří, která se nám stará o serologická vyšetření (krev) na borrelie, ani nedoporučujeme daný typ vyšetření klíštěte provádět. Postup Vašeho pediatra nelze označit za chybný, stejně tak by asi nebyl chybným ani postup opačný. U našich dospělých pacientů bychom postupovali stejně (tedy antibiotikum ve shodné situaci bychom nenasazovali a vyčkali klinického vývoje).

        Odběr protilátek, ať již Elisa či Wb v kompetenci pediatra nepochybně je, vzhledem k občasné složitější interpretaci výsledků (ani specializované laboratoře nejsou někdy s jistotou schopny interpretovat výsledek) to mnozí kolegové nechtějí provádět a raději doporučují specializované pracoviště (v Brně máme boreliovou poradnu ve Fakultní nemocnici v Bohunicích, při Klinice infekčních chorob). Nicméně platí, že vzestup IgM nastupuje až po několika týdnech a je indikací k ATB krytí, stejně tak jako kožní reakce (erythema migrans).

        U boreliózy skutečně může platit, že co lékař, to odlišný názor a jedno jediné správné doporučení neexistuje. Neléčit boreliovou infekci je chybné, chybné je ovšem též neindikované nasazení antibiotik. Nejistota panuje ve správnosti rozhodnutí, zda se o infekci borelií jedná či nikoliv a průkaz bakterie v klíštěti není potvrzením infekce pacienta.

        Zdravím
        Prim. MUDr. Michal Zavadil

        (více o borelióze se můžete dozvědět zde)

    • Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné gastroskopii provést i v celkové narkóze. Našla jsem informace o tom, že je to velmi vzácné, ale nenašla jsem důvody, pro které je to umožněné. Je například možné provést toto vyšetření v narkóze u člověka, který trpí silnými nevolnostmi i v klidu, prakticky neustále a má velký problém s dávivým reflexem v případě nevolností i například při čištění zadních zubů?
      Děkuji za odpověď, HP
      • Dobrý den,

        dovolím si zodpovědět Váš dotaz jednak z pozice anesteziologa, jednak z pozice člověka zodpovědného za chod zdravotnického zařízení.

        Pohledem anesteziologa není problém anestezii ke gastroskopickému vyšetření zajistit. S ohledem na věk a přidružené choroby však může vyvstat potřeba doplňkového vyšetření před anestezií, které pro samotný výkon gastroskopie bez anestezie provedenu být nemusí – toť první „komplikace“, bez ohledu na to, zda toto vyšetření připraví praktický lékař, internista nebo anesteziolog sám.

        Gastroskopie je výkon, který provádí lékař – gastroenterolog, ve spolupráci se svojí gastroenterologickou sestrou. Ani jeden není kompetentní pro podávání anestezie – k tomu musí být u výkonu lékař – anesteziolog navíc. Soukromá gastroenterologická pracoviště vůbec anesteziologa k dispozici nemají (snad až na nějaké výjimky), takže se redukuje počet pracovišť pouze na ta nemocniční. I zde ovšem musí dojít k domluvě na přítomnosti anesteziologa u výkonu, což limituje časové možnost, kdy jej provést.

        Po anestezii nelze pacienta ihned propustit, tak jako po gastroskopii, naopak musí „dospat“ – je nutná dospávací místnost event. i personál navíc, který se o pacienta postará.

        Výkon v anestezii trvá vždy déle než výkon bez anestezie – nutno přičíst čas na uvedení do narkozy i probouzení (+ dospávání jinde). Průchodnost ambulance se tak výrazně sníží.

        Náklady na anestezii (viz vše výše) jsou nemalé, dokonce snad i převyšují náklady na gastroskopické vyšetření.

        Soupis poznámek je snad dostatečný pro vysvětlení, proč není anestezie běžnou součástí gastroskopického výkonu, byť by to pro řadu pacientů bylo komfortnější.

        Jako alternativu k anestezii nabízí některá pracoviště (včetně našeho) možnost analgosedace, což je jakási neúplná anestezie, která postačuje k pohodlnému provedení výkonu, nicméně nevyžaduje všechna výše uvedená opatření (dospávací místnost, předanestetické vyšetření), je levnější a časově víceméně neúměrně neprodlužuje gastroskopický výkon. I tuto analgosedaci zajišťuje anesteziolog, a nelze ji proto nabídnout na všech pracovištích, pokud není smluvně ošetřena se zdravotní pojišťovnou (to je málokde), tak je to výkon hrazený pacientem (u nás zpoplatněn částkou 920 Kč).

        I analgosedaci lze nastavit tak, že pacient toleruje velmi dobře výkon, nicméně se nejedná o úplnou narkózu.

        Jako poslední informaci si dovolím uvést, že klientům VZP naše pracoviště služby neposkytuje. Pokud jste pojištěna u VZP a hledáte pracoviště, které by Vám mohlo analgosedaci či anestezii zajistit, obraťte se na tuto pojišťovnu, ať Vám některého ze smluvních partnerů doporučí.

        Zdravím
        Prim. MUDr. Michal Zavadil

Odkazy na ověřené kvalitní servery s medicínskou problematikou

Využít můžete i uvedené odkazy na ověřené kvalitní servery s medicínskou problematikou: